Overslaan en naar de inhoud gaan

De begeleiders van De Matant doen crisisbegeleidingen en crisisinterventies met gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar.

Crisisbegeleiding 

Een crisishulp aan huis duurt kort, is intensief en werkt volgens de methodiek van Families First (FF). Een begeleiding duurt 28 dagen. Een begeleider komt dan minstens 4 keer per week aan huis.  
De begeleider gaat met het hele gezin in gesprek. Hij zet de veiligheid van alle gezinsleden voorop. We proberen er samen voor te zorgen dat iedereen op een goede manier thuis kan blijven wonen. We bespreken wat er goed loopt en wat er minder goed loopt. Op basis daarvan stelt elk gezinslid doelen op. Doorheen de begeleiding gaan we er samen mee aan de slag. Aan het einde van de begeleiding bekijken we in hoeverre de doelen bereikt zijn. We geven ook advies over eventuele verdere hulp. Dit advies overlopen we met het hele gezin en bespreken we op het eindgesprek met de aanmelder of opvolger.

 

Crisisinterventie

Een crisisinterventie duurt maximum 4 werkdagen. Tijdens die 4 dagen brengen we in kaart wat er goed loopt en wat er minder goed loopt. We bekijken wat iedereen nodig heeft om opnieuw rustig en veilig samen te leven. Op basis van deze informatie formuleren we een advies zodat het gezin de juiste hulp kan krijgen. Dit advies overlopen we met het hele gezin en bespreken we op het eindgesprek met de aanmelder of opvolger.
Tijdens een crisisbegeleiding als een crisisinterventie is de begeleider telefonisch bereikbaar, ook ’s nachts en in het weekend. 
Aanmeldingen gebeuren via het crisismeldpunt crisishulp – 18 jaar.

"De begeleidster zocht samen met ons naar wat voor ons, in onze situatie, kon helpen om de band opnieuw wat te lijmen. De gesprekken met de begeleidster gaan over de kinderen, maar soms ook over onze onderlinge relatie. Soms zijn die gesprekken vermoeiend, omdat ze ons bij onszelf laten stilstaan."