Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamino biedt begeleiding aan jongeren van 17 tot 21 jaar die zelfstandig willen wonen. Officieel noemt dit 'contextbegeleiding autonoom wonen' of CBAW. Vroeger heette dit Begeleid Zelfstandig Wonen.

Voor wie?

Jongeren ondersteunen bij zelfstandig wonen

Kamino begeleidt jongeren die zelfstandig gaan wonen en daarvoor ondersteuning nodig hebben. Kamino helpt hen bij zelfstandig leven. Jongeren krijgen praktische en administratieve ondersteuning. Kamino helpt ook met sociale vaardigheden. 
Jongeren die vertrekken uit een voorziening in de bijzondere jeugdzorg, of jongeren die niet meer thuis kunnen wonen of thuisloos zijn, kunnen bij Kamino terecht. De begeleider komt naar je eigen woning of naar een plek waar je in afwachting van een eigen woning verblijft.

 

Eerst naar een kleinschalige wooneenheid

Voor sommige jongeren is de stap naar volledig alleen wonen te groot. Het is niet niks om zelfstandig te wonen. Er komt heel wat bij kijken; alle praktische beslommeringen, de administratie en financiën. In een eigen woning gaan wonen en zorgen dat je er kan blijven, legt veel druk op jongeren. Voor sommigen is die druk te groot: dan werken ze niet meer aan hun doelen en dromen. Voor die jongeren beschikt Jeugdzorg Emmaüs over twee kleinschalige wooneenheden met telkens plaats voor 4 jongeren. 
Elke wooneenheid heeft een inwonende volwassene of gezin. 
Het doel is om samen te leven en te wonen. Zo voorkomen we dat jongeren eenzaam zijn. Iedereen heeft een eigen kamer, maar iedereen deelt ook de badkamer, keuken en living.

 

Begeleiding zolang er doelen zijn

De begeleider van Kamino komt minstens 1 keer per week bij je thuis of op de plek waar je in afwachting van een eigen woning verblijft. 
Een begeleiding duurt zolang er doelen zijn waar de jongere samen met zijn begeleider aan werkt.  Een begeleiding kan een jaar tot enkele jaren duren. 

Hoe kan je aanmelden?

Kamino is niet rechtstreeks toegankelijk. 

Voor de opstart van een begeleiding is er altijd een toelating nodig van de intersectorale toegangspoort

Het kan gaan over jongeren die vertrekken vanuit een residentiële voorziening, niet meer thuis kan wonen of jongeren die thuisloos zijn. 
Aanmelden voor CBAW kan door een a-document te sturen naar