Overslaan en naar de inhoud gaan

Een ketenaanpak voor minderjarige delictplegers

Dit onderzoek focust op KOMPAS+ (Ketenondersteuning Minderjarige Veelplegers Antwerpen Stad Plus), een ketenaanpak die in januari 2017 werd opgericht met als doel het voorkomen en stoppen van veelplegen door minderjarige plegers met een multiproblematiek in de stad Antwerpen.

KOMPAS+ is een samenwerkingsverband tussen hulpverlening, onderwijs, de stad Antwerpen, lokale politie Antwerpen, parket van de procureur des konings te Antwerpen, rechtbank van eerste aanleg Antwerpen en jeugdadvocatuur.

 

Drie werkpakketten

Het onderzoek bestaat uit verschillende werkpakketten. In een eerste werkpakket wordt de wetenschappelijke evidentie wat betreft de ketenaanpak voor jonge veelplegers onderzocht via een internationaal literatuuronderzoek. Ook wordt door documentanalyse, explorerende interviews en observaties een uitgebreide beschrijving uitgewerkt van de evolutie en de huidige werkwijze van KOMPAS+. In een tweede werkpakket wordt door middel van dossieranalyse inzicht verworven in o.a. het profiel van de aangemelde jongeren en het door hen doorlopen traject bij KOMPAS+. In een derde werkpakket worden verschillende overlegmomenten geobserveerd waaraan jongeren in een KOMPAS+ traject deelnemen. Verder worden ook focusgroepen en diepte-interviews afgenomen van verschillende actoren (beleidsactoren, ketenpartners, casusregisseurs) die bij KOMPAS+ betrokken zijn. Tenslotte worden ook de jongeren die een KOMPAS+ traject doorlopen (hebben), bevraagd. 

 

Een samenwerking met de KULeuven

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de academische werkplaats, onder supervisie van Prof. Stefaan Pleysier. (Leuvens Instituut voor Criminologie - KULeuven)