Overslaan en naar de inhoud gaan

Raidho werkt volgens de methode Nieuwe Perspectieven bij Terugkeer (NPT) en wil voorkomen dat jonge veelplegers opnieuw feiten plegen. De jeugdrechter legt NPT-begeleiding op aan een jongere.

 

Thuis of in een gemeenschapsinstelling

Wanneer een jongere bij aanmelding nog in een gesloten instelling verblijft, start de begeleiding al op dat moment. Door gesprekken te voeren met de jongere en zijn thuis bereiden we de terugkeer naar huis grondig voor. De begeleiding gaat verder als de jongere terug naar huis gaat. 
Wanneer een jongere bij aanmelding thuis woont, start de begeleiding daar.

 

Ondersteunen wat goed loopt

Tijdens de begeleiding bespreken we verschillende thema’s zoals:

  • feiten plegen van 
  • vaardigheden en gedrag
  • vrienden en vrije tijd
  • gezin en familie
  • school en werk
  • drugs 

De begeleiding wil het risico dat de jongeren opnieuw feiten pleegt zo klein mogelijk maken en alles wat goed loopt ondersteunen. 
We betrekkende ouders van de jongere bij de begeleiding. In samenspraak met de jongere kunnen we ook school, vrienden, werk, … betrekken. 

 

Een NPT-begeleiding duurt minstens 9 maanden. Op regelmatige tijdstippen vinden er rondetafelgesprekken plaats in aanwezigheid van de consulent van de sociale dienst voor gerechtelijke jeugdhulp (de verwijzer). Tijdens deze gesprekken bespreken we wat er goed loopt in de begeleiding en wat er beter kan. We formuleren doelen op maat van de jongere die we tijdens de begeleiding nastreven.

 

Intensieve begeleiding

Een NPT-begeleiding is intensief. Op het moment dat een jongere vanuit de gemeenschapsinstelling naar huis gaat, houden we minstens 3 gesprekken per week. Ook als de begeleiding start in de thuiscontext, is dat in het begin ook zo vaak. In een laatste fase bouwen we het aantal contacten af en verstevigen we de bereikte doelen. 

"NPT is reflecteren: in gesprek gaan over de dingen die ik voelde en die ik meemaakte, zeker bij de overgang van binnen naar buiten. Bij NPT voelde ik me normaal. De gesprekken vonden bij mij thuis plaats, ik mocht met mijn gsm bezig zijn. We konden ook eens lachen maar als er iets niet oké was, zei mijn NPT-begeleider het ook."