Overslaan en naar de inhoud gaan

Leo Van den Bosch is een van onze meer dan 100 geëngageerde vrijwilligers binnen Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen.

Op 27 december kwam hij nietsvermoedend naar Schoten om Nederlands te oefenen met F.
Bij aankomst werd Leo ontvangen door Farhad en enkele andere jongeren om zijn verjaardag te vieren. Volledig volgens de huidige coronamaatregelen. Farhad had een Afghaanse maaltijd met rijst en bonen klaargemaakt. Als kers op de taart was hij ‘s morgens helemaal naar Antwerpen gegaan met de bus om voor Leo een taart te kopen. Hij vond het heel belangrijk om Leo een fijne verjaardag te geven, want Leo is alleen….en Farhad kent dat gevoel heel goed, vertelde hij me.

 

Hoe het allemaal begon :

Farhad, één van onze jongeren die in Schoten verblijft, ondervond wat moeilijkheden met zijn Nederlands. Hij had gehoord dat Leo op het terrein ook al andere jongeren geholpen had, en vroeg zelf hulp aan Leo. Zo’n tiental maanden geleden startte hun samenwerking.

Samen gaan ze vaak op stap. Leo vergezelt F. naar het oudercontact, ze gaan soms samen iets eten of drinken, springen in de zomer op de fiets om hier in de buurt een ijsje te gaan eten.

Ik vroeg Farhad wat Leo voor hem betekent : ‘Hij is mijn vriend, iemand waar ik alles aan kan vertellen. Ik kan alles aan hem zeggen, en hij ook aan mij. We delen heel veel samen.’ ‘Leo zoekt met mij naar een studentenjob, binnenkort gaan we samen hopelijk eens naar Oostende’. Ook als ik ooit alleen ga wonen, beloofde Leo me hierbij te helpen.

Toen ik Leo enige tijd geleden sprak, vroeg hij me het volgende : ‘Jullie hoeven me niet altijd zo uitvoerig te bedanken voor alles wat ik voor de jongeren doe. Ik krijg zoveel terug van hen dat zij eigenlijk ook heel veel doen voor mij, zij geven mij ook betekenis door wie ze zijn’.  Farhad leert Leo Pashtu, wat hij ondertussen al aardig onder de knie heeft.

Als we deze twee getuigenissen samenbrengen, mag dit een mooi voorbeeld zijn van een duurzame en warme vriendschapsband. Een ont-moeting waarbij de zingeving en betekenis wederzijds is en getuigt van iets dat voorbij gaat aan woorden.

 

Olivia Teetaert, 
stafmedewerker vrijwilligersbeleid