Overslaan en naar de inhoud gaan

De Nederlander Har Tortike is cameraman en documentairemaker. Hij werkt bijna altijd met jongeren – onder andere bij vzw Cachet en Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen – aan projecten, vaak in de vorm van Forumtheater. “Ik laat jongeren hun levenservaring delen en zo andere jongeren helpen. Dat werkt heel bevrijdend.”

“Wie onderdrukt of mishandeld wordt, denkt vaak dat hij de enige is en dat het zijn eigen schuld is. Dat dacht ik vroeger ook. Maar dat is niet zo. Als je je levenservaring kunt gebruiken om andere jongeren te helpen, werkt dat heel bevrijdend. Veel jongeren hebben ineens weer het gevoel dat ze iets kunnen betekenen, dat ze iets waard zijn. Binnen het forumtheater ben ik de ‘joker’, een neutrale rol: ik bied de jongeren veiligheid en probeer hen enthousiast te maken, ik begeleid hen bij de improvisaties maar ik zal nooit hun inhoud sturen.”

Ik heb goede ervaringen met Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen. Daar willen ze oprecht onderzoeken wat er gebeurt wanneer je de deskundigheid van wetenschappers, de deskundigheid van staf en personeel én de deskundigheid van jongeren en ouders gelijkwaardig behandelt. Dat vind ik bewonderenswaardig.